KOFFIECUPS OF KOFFIEBONEN

Koffiecups zijn sinds een aantal jaar mateloos populair. De capsulemachines zijn betaalbaar, maar een snelle rekensom leert dat het drinken van capsules helemaal niet zo voordelig is. What else? Koffiebonen! Losse bonen zijn verser, lekkerder én per kopje koffie goedkoper. Wij gaan je helpen met je keuze koffiecups of koffiebonen.

De smaak van verse koffie

Het belangrijkste argument om voor losse koffiebonen te kiezen, is versheid. Goede koffie smaakt bewezen het lekkerst tussen één en vier weken na branding. Na vier weken verliest koffie geleidelijk aan smaak. Daarom vermelden kwalitatieve koffiemerken altijd de branddatum. Wij gaan nog een stap verder door te communiceren tot wanneer onze espressobonen het allerlekkerst zijn.

Voor capsules gaat deze vlieger niet op. Capsules worden gevuld met gemalen koffie. Dit komt de versheid niet ten goede. Bij het malen van koffie vervliegen aroma’s als de bliksem. Ondanks dat de koffie luchtdicht in een cup wordt verpakt en – nu ook specialty coffee-branderijen zich aan capsules wagen, de kwaliteit toeneemt – zal de versheid van verse koffiebonen niet geëvenaard worden.

Dosering

Een andere belangrijke factor is dosering: hoeveel gram koffie gebruik je? De dosering is belangrijk voor de juiste extractie van koffie. Een goed uitgangspunt voor een volautomaat is om 8 gram koffie te gebruiken en met een halfautomaat zet je koffie met 9 gram. In een koffiecapsule zit beduidend minder koffie. Gemiddeld zo’n 5,7 gram. Hierdoor extraheert de koffie minder goed. Uit minder koffie krijg je nooit zoveel smaak als uit meer koffie.

Splash kopje koffie

Prijs per kopje koffie 

In het volgende rekenvoorbeeld laten we zien hoe onze prijs zich verhoudt tot de prijs van koffiecups. Hiervoor hanteren we de gemiddelde prijs van de meest verkochte capsules, die geschikt zijn voor een Nespresso-apparaat. De prijs van Frank & Fresh koffiebonen ligt per kopje koffie iets hoger dan de gemiddelde prijs van losse koffiebonen, omdat wij uitsluitend met specialty coffee werken.

Prijs koffiecups

Per jaar betekent dit:

Overtuigd?

Kies dan voor een koffie-abonnement. Weet je niet welke smaak? Besteld dan eerst een proefpakket.