Welke koffies gebruiken jullie?

Voor onze vier smaken: Funky & Fruity, Sweet & Soft, Raw & Robust en Bold & Brave, werken we uitsluitend met specialty coffees uit drie landen. Onze koffieboeren in Brazilië, Colombia én Rwanda ontvangen altijd een eerlijke prijs voor hun hoogwaardige en duurzaam geproduceerde koffie.

Wat is een eerlijke prijs?

Specialty coffee beslaat slechts een klein deel van de koffieketen. Koffie is in de regel een bulkproduct, een commodity, dat vandaag de dag tegen een historisch lage beursprijs wordt verhandeld. De reden dat producenten van specialty coffee een hogere prijs ontvangen is, omdat de kosten van het telen ervan ook hoger zijn dan bij commodity. Zo wordt bijvoorbeeld het merendeel van de specialty coffee met de hand, in plaats van machinaal, geoogst. Hierdoor eindigen alleen de rijpe koffiebessen (en niet de overrijpe of groene) in manden, wat de kwaliteit ten goede komt. Frank & Fresh Coffee betaalt voor zijn Braziliaanse koffie omgerekend € 0,81 eurocent per kilogram meer dan de New York beursprijs*. 

*Deze berekening is gemaakt op 15-01-2021 en betreft de Freight On Board (FOB)-prijs. Dit is de prijs inclusief de betaling aan de boer, het verwerken, opslaan, transport in het land van origine en exportkosten.

Brazilië

Onze koffie uit Brazilië wordt ook wel de ‘Diamond’ genoemd en dat is niet voor niets. Deze diamant uit de Minas Gerais regio is een zoete, nootachtige en romige arabica met chocoladetonen, die door de natural verwerkingsmethode duidelijk naar voren komen.

De koffie wordt geproduceerd door de coöperatie Cooxupé. Met zestig jaar ervaring en connecties in meer dan veertig landen is Cooxupé een gevestigde naam in Brazilië. De coöperatie vertegenwoordigt ongeveer 12.000 leden, waarvan 97 procent kleinschalige boerenfamilies zijn. 


In de landelijke gebieden waar Cooxupé actief is, heeft de coöperatie gezondheids- en studiebeursprogramma’s uitgerold. Ook lanceerden ze in 2013 het Environmental Education Centre en legt Cooxupé in de eigen landbouwopleiding de nadruk op duurzame landbouwsystemen om de jongere generaties koffieboeren aan te moedigen (nog) milieubewuster te telen.

Regio: Minas Gerais
Producent: Cooxupé Member Estates
Oogst: 2020
Hoogte: 1100 meter
Verwerking: natural
Soort: arabica
Smaakprofiel: zoet, romig, chocolade
Body: gemiddeld-hoog
In de koffies: Funky & Fruity, Sweet & Soft, Raw & Robust, Bold & Brave

Brasil Diamond 2 Coffee
colombia_2

Colombia

Net als de Braziliaanse Diamond is de Colombiaanse Bucaramanga Supremo een steunpilaar in een gebalanceerde koffieselectie. De Bucaramanga is een mooie ronde koffie met veel zoetheid en chocoladetonen. De regio Bucaramanga met de gelijknamige hoofdstad ligt in het departement Santander, in het noorden van Colombia. Santander strekt zich uit over het oostelijke Andesgebergte van Colombia, vlakbij de grens met Venezuela, en telt in totaal zo’n 50.000 hectare koffieteelt. 

Hier verbouwen ruim 31.750 producenten koffie op hoogtes vanaf ongeveer 1.200 meter boven zeeniveau. Om de koffieplanten en de bodem te beschermen tegen de sterke zonnestralen werken de koffieboeren hier met schaduwbomen. De koelere temperaturen helpen de koffievrucht langzamer te rijpen, wat de ontwikkeling van complexe suikers in het fruit bevordert. 

De meeste kleine boerderijen hebben geen eigen verwerkingseenheid. Na een dag oogsten brengen de families de bessen naar een plaatselijk verzamelcentrum. De bessen worden minimaal één keer per dag vervoerd naar een centraal verwekingspunt, waar de bessen worden ontdaan van vruchtvlees, gefermenteerd en gedroogd. In deze regio vindt het drogen van bessen vaak in pergamino (hoornschil) plaats met mechanische drogers.

Regio: Santander
Producenten: meerdere
Oogst: 2020
Hoogte: 1200-1500 meter
Verwerking: gewassen
Soort: arabica
Smaakprofiel: zoet, romig, chocolade
Body: gemiddeld-hoog
In de koffies: Funky & Fruity, Bold & Brave

Rwanda

Robusta staat bekend als het slechtste jongetje in de koffieklas met een bittere smaak en een hoog kantinekoffie-gehalte. In 99 procent van de gevallen is dat ook het geval. Mister Kong laat vanuit zijn geboortestreek, het Gagenka-district in het noorden van Rwanda, zien dat het ook anders kan. Zijn specialty robusta smaakt als een gesha (een fameuze arabicavariëteit) en heeft een hele dikke, siroopachtige smaak en mooi crema. De koffie is volledig gewassen, wat betekent dat de koffiebessen zonder slijmvlies fermenteren, en gedroogd op Afrikaanse koffiebedden. Met 83 punten scoort deze Rwandese robusta hoger dan veel arabicakoffies. Dit rechtvaardigt ook de hoge groene koffie inkoopprijs ($3,75 per kilogram FOB). Dit is ruim 2,5x meer dan de Londen beursprijs. Voor de Raw & Robust en Bold & Brave espressoblends van Frank & Fresh Coffee is Mister Kong’s robusta precies de juiste aanvulling qua smaak en mondgevoel op de twee arabica’s!

Regio: Gakenke, Coko
Producent: Mr. Kong
Oogst: 2020
Hoogte: 1600-2000 meter
Verwerking: gewassen, gedroogd op Afrikaanse bedden
Soort: robusta
Smaakprofiel: robuust, karamel, vanille en advocaat
Body: gemiddeld-hoog
In de koffies: Raw & Robust, Bold & Brave

TERROIR_Gakenke

Overtuigd?

Kies dan voor een koffie-abonnement. Weet je niet welke smaak? Bestel dan eerst een proefpakket.